|
СЫРЬЕВАЯ БАЗА ПРЕДПРИЯТИЙ КОЖЕВЕННОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ БЕЛАРУСИ: СОВРЕМЕННОЕ СОСТОЯНИЕ И ПЕРСПЕКТИВЫ РАЗВИТИЯ |
RAW MATERIAL BASE OF THE ENTERPRISES OF THE LEATHER INDUSTRY OF THE REPUBLIC OF BELARUS: CURRENT STATE AND DEVELOPMENT PROSPECTS |
Липницкая В.В., к.э.н., Кулага И.В., к.э.н., УО «Белорусский государственный аграрный технический университет», Бурачевский А.А., к.э.н., ГНУ "Научно-исследовательский экономический институт Министерства экономики Республики Беларусь" |
Lipnitskaya V.V., PhD, Kulaga I.V., PhD, Educational Institution Belarusian State Agrarian Technical University, Burachevsky A.A., PhD, Scientific Research Economic Institute of the Ministry of Economy of the Republic of Belarus |
Переработка кожевенного сырья, наряду с сельским хозяйством и деревообработкой, относится к стратегическим отраслям национальной экономики Беларуси. В условиях роста спроса на кожевенное сырье и изделия из натуральной кожи анализ и оценка факторов, формирующих сырьевую базу организаций кожевенной промышленности Беларуси в средне- и долгосрочной перспективе, является необходимым условием устойчивого развития данной отрасли. Проведенные исследования показали высокую зависимость развития кожевенной промышленности от действия ценовых и неценовых детерминант, формирующих сырьевую базу отрасли, что позволило выявить резервы роста сырьевой базы и разработать предложения по организации устойчивого сырьевого обеспечения организаций кожевенной промышленности Республики необходимым сырьем в условиях сокращения поголовья животных во всех типах сельскохозяйственных предприятий. |
Processing of leather raw materials, along with agriculture and woodworking, belongs to the strategic sectors of the national economy of Belarus. In the context of growing demand for leather raw materials and genuine leather products, the analysis and assessment of the factors forming the raw material base of the companies of the Belarusian leather industry in the medium and long term is a necessary condition for the sustainable development of this industry. The conducted studies have shown a high dependence of the development of the leather industry on the action of price and non-price determinants that form the raw material base of the industry, which made it possible to identify reserves for the growth of the raw material base and develop proposals for the organization of sustainable raw material supply of the companies of the leather industry of the Republic of Belarus with necessary raw materials in conditions of a reduction in the number of animals in all types of agricultural enterprises. |
Ключевые слова: кожевенная промышленность, сырьевая база, устойчивое сырьевое обеспечение, резервы роста сырьевой базы |
Keywords: leather industry, raw material base, sustainable raw material supply, reserves for the growth of the raw material base |
Список источников
1. Как развивается кожевенная отрасль страны. - URL: https://www.sb.by/articles/ aktsent-na-shkurnyy-aspekt.html
2. Paredes-Leon F., Rodriguez-Salvador M., CastilloValdez P.F. Evaluating the Impact of Technology Transfer from the Perspective of Entrepreneurial Capacity. Foresight and STI Governance. 2023;17(1):80–87.
3. Баблоян В.П., Балберова Н.А., Еремина И.А., Шуленкова Е.И., Иванова Р.А., Пескин Я.И. Справочник кожевника. (Отделка. Контроль производства). Под редакцией Балберовой Н.А. - Москва: Легпромбытиздат, 1987 - 256 с.
4. Национальный статистический комитет Республики Беларусь. – URL: https://www.belstat.gov.by/upload- belstat/upload-belstat- df/oficial_statistika/nov_inov_ infografika-2023.pdf.
5. Бурачевский А.А. Состояние и направления развития мясного животноводства в Республике Беларусь // Экономический бюллетень НИЭИ Министерства экономики Республики Беларусь. 2022. № 4. С. 45–51.
6. Пилипук А.В., Кондратенко С.А., Гусакова И.В. Перспективы реализации единой стратегии обеспечения продовольственной безопасности Союзного государства // Белорусский экономический журнал. 2023. № 3. С. 21-37
7. Липницкая В.В., Кулага И.В. Анализ и оценка факторов, влияющих на изменение объемов производства мяса в Беларуси // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2023. № 1. C. 61-69.
8. Шейфер О.Я. Производство кожи и овчины высокого качества. – М.: Россельхозиздат, 1986. – 160 с.
9. Бабина М.П., Кошнеров А.Г., Бондарь Т.В. Ветеринарно-санитарный контроль при убое и переработке больных животных: учеб.-метод. Пособие для слушателей факультета повышения квалификации и переподготовки кадров. – Витебск: ВГАВМ, 2019. – 44 с.
10. Горбатовский А. Оценка состояния и перспектив совершенствования кормовой базы для интенсивного развития животноводства // Актуальные проблемы устойчивого развития агропромышленного комплекса: материалы XII Междунар. науч.- практ. конф., Минск, 11-12 окт. 2018 г. - Минск: Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2018. - С. 60-64.
11. Сочнева Е.Н., Киян Т.В., Плотникова С.П. К вопросу об эффективности государственных вложений в сельскохозяйственную отрасль // Продовольственная политика и безопасность. 2024. Том 11. № 2.
12. Лопатнюк А.А., Тиво П.Ф., Соловцов Н.И., Лопатнюк Л.А. Основные направления и совершенствование методов конвейерного производства кормов на пашне и лугопастбищных угодьях // Аграрная экономика. 2021. № 4. С. 78-96.
13. Pirzada K., Ahmed K., Moens G. Aligning Corporate Strategies with the Sustainable Development Goals. Foresight and STI Governance. 2023;7(2):5–7.
14. Domnich E. The Impact of Product and Process Innovations on Productivity: A Review of Empirical Studies. Foresight and STI Governance. 2022;16(3): 68–82.
15. Механизм повышения эффективности мясного скотоводства на основе ресурсосбережения: диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических –наук: специальность 08.00.05 Экономика и управление народным хозяйством / Грибов Андрей Владимирович. – Горки, 2016. – 175 с.
16. Киреенко Н. В. Новая конфигурация глобальный производственно-сбытовых цепочек на агропродовольственном рынке // Белорусский экономический журнал. 2022. № 1. С. 62-78.
17. Mustapha M.D., Zakaria Z., Rahin N.M., Wahab N.S.A. Competitive Strategies for Corporate Sustainability. Foresight and STI Governance. 2023; 17(4): С. 45–53.
18. Постановление Совета Министров Республики Беларусь от 23 февраля 2024 г. № 119 «О поставке необработанных шкур крупного рогатого скота для республиканских государственных нужд на 2024 год» - URL: https://pravo.by/document/? guid=12551&p0=C22400119.
|
References
1. How the cognitive sphere of the page develops. - URL: https://www.sb.by/articles/ aktsent-na-shkurnyy-aspekt.html
2. Paredes-Leon F., Rodriguez-Salvador M., CastilloValdez P.F. Evaluating the Impact of Technology Transfer from the Perspective of Entrepreneurial Capacity. Foresight and STI Governance. 2023;17(1):80–87.
3. Babloyan V.P., Balberova N.A., Eremina I.A., Shulenkova E.I., Ivanova R.A., Peskin Ya.I. Handbook of the tanner. (Finishing. Production control). 1987: 256.
4. The National Statistical Committee of the Republic of Belarus. – URL: https://www.belstat.gov.by/upload- belstat/upload-belstat- df/oficial_statistika/nov_inov_ infografika-2023.pdf.
5. Burachevsky A.A. The state and directions of development of meat animal husbandry in the Republic of Belarus. Economic Bulletin of the National Research Institute of Economics of the Ministry of Economy of the Republic of Belarus. 2022;(4): 45-51.
6. Pilipuk A.V., Kondratenko S.A., Gusakova I.V. Prospects for the implementation of a unified strategy for ensuring food security of the Union State. Belarusian Economic Journal. 2023;(3): 21-37
7. Lipnitskaya V.V., Kulaga I.V. Analysis and assessment of factors influencing changes in meat production in Belarus. Regional agricultural systems: economics and sociology. 2023;(1):61-69.
8. Shafer O.Ya. Production of high–quality leather and sheepskin. 1986:160.
9. Babina M.P., Koshnerov A.G., Bondar T.V. Veterinary and sanitary control during slaughter and processing of sick animals: textbook.- the method. A manual for students of the Faculty of advanced training and retraining. 2019: 44.
10. Gorbatovsky A. Assessment of the state and prospects of improving the feed base for the intensive development of animal husbandry. Actual problems of sustainable development of the agro-industrial complex. 2018: 60-64.
11. Sochneva E.N., Kiyan T.V., Plotnikova S.P. On the issue of the effectiveness of state investments in the agricultural sector. Food policy and security. 2024;11(2).
12. Lopatnyuk A.A., Tivo P.F., Solovtsov N.I., Lopatnyuk L.A. The main directions and improvement of methods of conveyor feed production in arable land and grasslands. Agrarian economics. 2021;(4): 78-96.
13. Pirzada K., Ahmed K., Moens G. Aligning Corporate Strategies with the Sustainable Development Goals. Foresight and STI Governance. 2023;7(2):5–7.
14. Domnich E. The Impact of Product and Process Innovations on Productivity: A Review of Empirical Studies. Foresight and STI Governance. 2022;16(3): 68–82.
15. The mechanism of increasing the efficiency of beef cattle breeding based on resource conservation: dissertation for the degree of Candidate of Economic Sciences: specialty 08.00.05 Economics and management of the national economy. 2016:175
16. Kireenko N. V. New configuration of global supply chains on the agro-food market. Belarusian Economic Journal. 2022;(1): 62-78.
17. Mustapha M.D., Zakaria Z., Rahin N.M., Wahab N.S.A. Competitive Strategies for Corporate Sustainability. Foresight and STI Governance. 2023; 17(4): С. 45–53.
18. Resolution of the Council of Ministers of the Republic of Belarus dated February 23, 2024 No. 119 "On the supply of unprocessed cattle hides for Republican State needs for 2024" - URL: https://pravo.by/document /? guid=12551&p0=C22400119.
|
Скачать файл: |
|